rennenmetcees.nl, natuurlijk en gezond hardlopen

Hardlopen is géén sport!

1-IMG_2563.JPG

Veel hardlopers zullen bij het lezen van deze titel onmiddellijk wegzappen. Doe dat niet want ik leg het uit! 

Hardlopen(en de andere duursporten) kan men in z’n de pure vorm niet als een sport beschouwen. Een sport is namelijk een spelletje waar men het hardlopen bij nodig heeft. Hardlopen is slechts een middel om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld de trein, een bal, je liefje of om droog thuis te komen. Onder al deze omstandigheden beweegt men zich bijna altijd volgens de oer-looptechniek voort en zal men nauwelijks hardloopblessures oplopen.

Lees verder

Iedereen is uitgenodigd

iedereen.jpg

De meeste hardlopers doen graag mee aan trimlopen. Voor hardlopers is een trimloop een wedstrijd en een test. Iets wat andere sporters minder hebben want meestal zijn de wedstrijden een onderdeel van hun sport. Gelukkig worden er in Nederland bijna dagelijks trimlopen georganiseerd dus is er voldoende keuze voor de hardlopers om ook hun wedstrijd te hebben.

Lees verder

Mobiel brainstormen

mobiel brainstormen

Sport, is een verrijking van lichaam en geest. Het is een cliché maar met een waarheid als een koe. Iedereen die sport, kan dit beamen. Dat je lichaam sterker wordt is natuurlijk vanzelfsprekend maar dat het verhelderend werkt voor je geest is een bijkomend voordeel. Ik merk het zelf iedere keer. Tijdens het hardlopen kom ik vaak heel snel op zeer verhelderende oplossingen waar ik thuis uren over zit te piekeren en slecht van slaap.

Lees verder

Zinloze gewoontes

zinloze gewoontes

Ieder mens zit vol cultuur, tradities en gewoontes. We doen het gewoon maar vragen ons vaak niet af waarom we het doen. Omdat de meeste mensen het doen, doen wij het ook. Ik noem wat voorbeelden. We vieren Pasen, Sinterklaas en het kerstfeest omdat het zo gezellig is en...iedereen doet het.We kijken en luisteren naar kunst die de musea en media ons voorkauwen. We drinken melk omdat anderen dat ook doen en dus, zal het wel goed zijn. Wij zijn overigens de enige zoogdieren die na de zuigelingperiode nog melk drinken. Alle andere dieren drinken daarna alleen nog maar water. Zo zit ons leven vol met opgedrongen gewoontes die we braaf volgen. Ook het sporten zit er vol van. We hebben sportdrank nodig omdat anderen dat ook doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat sportdrank veel te zoet is. Zo zoet zelfs dat men er gevaarlijke ziektes van kan krijgen. 

 

Lees verder

Ik ben een holbewoner

ik ben een holbewoner

Mijn pogingen tot het aanleren van een verantwoorde hardlooptechniek bij pubers, vrouwen en mannen worden niet door iedereen in dank afgenomen. In een eerder artikel schreef ik al over mannen die vinden dat ze verwijfd gaan lopen. Zo zijn er ook schoenenverkopers die niet op mijn verhaal zitten te wachten. 

Lees verder

Onweer op een bedje van roomwitte hagelstenen

onweer.jpg

Als je zoals ik, dagelijks met hardlopen bezig bent. Wordt het steeds moeilijker om attractieve hardlooproutes te bedenken voor ‘mijn’ loopgroepen. De startlocaties maken het mij gelukkig gemakkelijk want zowel de Pelikaan in Krommenie als de Kaaik in Assendelft zijn beide gesitueerd in aantrekkelijk poldergebied. Bovendien is het hier ook mogelijk om bij regenachtig weer leuke routes binnen de bebouwde kom te volgen, dat is fijn want dan is er altijd de mogelijkheid om te schuilen als het uit de hand mocht lopen. Mijn werkwijze voor het starten van nieuwe loopgroepjes is dan ook als volgt: Het hangt van de plaatselijke omstandigheden af of een buurthuis voor het hardlopen geschikt is. Zowel de ‘natuur’ als de bebouwde kom dienen aantrekkelijk te zijn.

Lees verder

Pubers op de pijnbank

puber op de pijnbank

Wij volwassenen pretenderen het beter te weten dan onze kinderen. Dus vertellen we ze hoe ze zich dienen te bewegen terwijl het omgekeerde vaak beter is.

De bewegingen van kinderen liggen dichter bij de oorsprong van de mens. Als je goed en lang naar ze kijkt zie je een wezenlijk verschil met de volwassenen.

Lees verder

1   |   2   |   3      »