rennenmetcees.nl, natuurlijk en gezond hardlopen
 
zinloze gewoontes

Zinloze gewoontes

Ieder mens zit vol cultuur, tradities en gewoontes. We doen het gewoon maar vragen ons vaak niet af waarom we het doen. Omdat de meeste mensen het doen, doen wij het ook. Ik noem wat voorbeelden. We vieren Pasen, Sinterklaas en het kerstfeest omdat het zo gezellig is en...iedereen doet het.We kijken en luisteren naar kunst die de musea en media ons voorkauwen. We drinken melk omdat anderen dat ook doen en dus, zal het wel goed zijn. Wij zijn overigens de enige zoogdieren die na de zuigelingperiode nog melk drinken. Alle andere dieren drinken daarna alleen nog maar water. Zo zit ons leven vol met opgedrongen gewoontes die we braaf volgen. Ook het sporten zit er vol van. We hebben sportdrank nodig omdat anderen dat ook doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat sportdrank veel te zoet is. Zo zoet zelfs dat men er gevaarlijke ziektes van kan krijgen. 

 

 

Als mensen gaan hardlopen, wordt er eerst uitgebreid gerekt en gestrekt omdat men dat vroeger ook deed. Wetenschappelijk onderzoek heeft wederom aangetoond dat rekken en strekken geen invloed heeft op de sportprestaties of het voorkomen van blessures bovendien, de andere zoogdieren doen dit ook niet.

We wrijven het onze kinderen ook al vroeg in. Zondag viel mijn oog op een aantal Facebook-foto’s die mij terug deden denken aan de periode dat ik trainer bij de atletiekvereniging was.
De foto’s waren gemaakt tijdens een cross-wedstrijd, een wedstrijd door de natuur.
Ik zag een foto met een groep kinderen en een trainer die fanatiek aan het rekken waren. Kinderen bewegen zich voort met ontspannen spieren en gewrichten dus heeft rekken en strekken niet zo veel zin. Losmaakoefeningen voor de gewrichten hebben meer effect, bijvoorbeeld huppelen, tikkertje, overschieten of gooien met een bal. Dit zijn ook leuke spelletjes om in de sfeer te komen.

Op de andere foto zag ik kinderen uitgeput op de grond liggen. Waarom doen ze dat?
Bij hevige inspanning loopt de lichaamstemperatuur hoog op. Kinderen transpireren nauwelijks. Na afloop willen zij dan ook niets liever dan, languit op de grond liggen. Zo raken zij hun overtollige warmte snel kwijt. Ze kunnen de longen tevens optimaal gebruiken door de vergrote borstomtrek waardoor de kinderen snel hersteld zijn. Laat ze dus maar even liggen, ze lopen er geen ziektes mee op. De vrijwilligers van de EHBO aan de finish echter willen dat kinderen rechtop gaan staan, een gewoonte maar een actie die slechts voor een klein deel soelaas biedt. De overtollige warmte verliezen ze nauwelijks Volwassenen transpireren wel. Die blijven dan ook meestal staan na hevige inspanning maar dan wel met de handen op de knieën geleund. De laatste warmte kan zo sneller het lichaam verlaten en de borstomvang is groot om weer snel tot een normaal adem-ritme te komen. Topsporters worden echter zo extreem warm dat zij soms nog wel op de grond gaan liggen. Net zoals kinderen maar ook dan schieten mensen langs de zijlijn weer snel te hulp om ze op andere gedachten te brengen. Gedachten die zijn gebaseerd op gewoontes en tradities, niet op feiten

 Terug
Geplaatst: 27-03-2015 17:58:18

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier