rennenmetcees.nl, natuurlijk en gezond hardlopen
 
iedereen.jpg

Iedereen is uitgenodigd

De meeste hardlopers doen graag mee aan trimlopen. Voor hardlopers is een trimloop een wedstrijd en een test. Iets wat andere sporters minder hebben want meestal zijn de wedstrijden een onderdeel van hun sport. Gelukkig worden er in Nederland bijna dagelijks trimlopen georganiseerd dus is er voldoende keuze voor de hardlopers om ook hun wedstrijd te hebben.

 

Trimlopen zijn feestjes voor de hardlopers. Een trimloop is meestal omringd door een feestelijke sfeer waarbij veel mensen en bedrijven op de been zijn en je ontmoet andere renners warmee je  kunt brainstormen over je sport. Meestal is er ook een speaker die het geheel nog feestelijker maakt. De route is vaak gemarkeerd met vrolijke vlaggetjes en bordjes en meestal staat er ook nog iemand bij die de renners de goede kant op stuurt. Kortom het is voor bijna iedere loper een geweldig evenement, die de hardloopsport meer voldoening geeft. Ik kan dus iedereen aanraden om eens mee te doen aan een trimloop. Hierbij is iedereen uitgenodigd.

Op deze website geef ik dan ook tips over leuke trimlopen in de buurt(agenda). Het zijn altijd trimlopen die ikzelf ook al eens gelopen heb. Maar er zijn er ongetwijfeld nog veel meer. Klein en grootschalig en waar ik goede ervaringen mee had want het is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik ook de junioren voorstelde gezamenlijk mee te gaan doen met een trimloop in Heemskerk. Er werd enthousiast op gereageerd. Nu is de afstand tussen Krommenie en Heemskerk goed te fietsen, ook voor pubers. In optocht, vergezeld van ouders en andere supporters zijn we daar op de bewuste zondag naartoe gefietst. Met de wind in de rug werd het een vrolijke en onvergetelijke fietstocht door het zonovergoten polderlandschap tussen Assendelft en Heemskerk over een afstand van een kleine tien kilometer. Er werd veel geschreeuwd en gelachen zoals dat meestal gaat bij pubers, het tempo lag laag. Het verzamelpunt voor de trimloop was een grote sporthal nabij het gemeentelijk zwembad. De organisatie had blijkbaar niet op een massale toeloop gerekend want we konden de fietsen nauwelijks plaatsen in de overvolle fietsenstalling. Maar ook de auto’s stonden bijna in de bomen geparkeerd. In de sporthal aangekomen was het nog vrij rustig, we vroegen ons dus af waar al die fiets en autobezitters waren gebleven, zeker in het zwembad. Het inschrijven kon beginnen. Maar waar? Overal in de sporthal hingen bordjes waar de van te voren bestelde startnummers afgehaald konden worden en in een klein donker hoekje zagen we na lang zoeken het tafeltje waar we ons op de dag zelf konden inschrijven. Van te voren hadden we met elkaar afgesproken samen aan de 2,5 kilometer mee te doen, een afstand die goed te doen is voor pubers en wat met grote cijfers op het startnummer vermeld stond. Geen twijfel mogelijk dus. 
We waren ruim op tijd dus hadden we ook nog tijd om een bekertje thee/koffie te drinken plus koekje eten, alvorens we ons maar de startstreep begaven. Goed dat veel ouders en pubers voldoende geld bij zich hadden want voor de oude koffie en thee die uit thermoskannen geserveerd werd dienden we maar liefst €2,50 neer te tellen. Begeleidt door een andere snack waren de meesten al snel een tientje kwijt. De sfeer onder ons was al duidelijk minder geworden. Als hardloper zet je jezelf daar echter weer gemakkelijk overheen en we begaven ons klimmend en struikelend over de inmiddels kriskras gestalde fietsen naar de startstreep. 
De afzonderlijke afstandsgroepen moesten zich opstellen in met hekken afgezette startvakken. De 2,5 en 5-kilometergroep diende tegelijk van start te gaan. Nou zijn de mensen die aan de vijf kilometer meedoen vaak veel groter en sterker dan die van de 2,5 kilometer. Toch was het startvak voor de 2,5 kilometerlopertjes vóór die van de vijfkilometerlopers gepositioneerd. En wat ik dus al vreesde gebeurde dan ook. Na het klinken van het startschot ontstond onmiddellijk een hevig gedrang waarbij veel kinderen en pubers door de vijfkilometerlopers onder de voet gelopen werden. Opgevangen door ouders en begeleiders dropen deze lopertjes huilend naar huis af. De speaker schalde over het terrein dat alles goed was afgelopen. 

Onze pubers bleven gelukkig gespaard van alle ellende en de strijd kon beginnen. Er werd snel gelopen en de meeste van onze pubers eindigden dan ook hoog in het klassement. Drie van hen echter waren nadat de meeste lopers gearriveerd waren, nog steeds niet gefinisht. De meeste vijfkilometerlopers kwamen ook al binnen en ja hoor, daar zagen we ze. De rode, betraande hoofden van onze drie vermiste pubers. Hoewel met grote cijfers, 2,5 op het startnummer vermeld stond waren deze ‘kinderen’ door de routebegeleiders bij het keerpunt van de trimloop toch de verkeerde kant op gestuurd en hadden het vijf-kilometer parcours afgelegd. Veel te vermoeid en heel verdrietig kwamen ze over de finish. Getroost door de andere pubers, ouders en fans zijn we weer naar de fietsen terug gewandeld die we maar nauwelijks terug konden vinden. De terugweg verliep een stuk minder vrolijk dan de heenweg. We zijn er dan ook zeker van dat we aan deze trimloop nooit meer meedoen. Een zondag die zo vrolijk begon eindigde in een deceptie. Deze trimloop zult u dan ook niet terug vinden in de agenda.

 Terug
Geplaatst: 29-03-2015 17:49:38

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier