
Yes, het is eindelijk winter
Het aanleren van een natuurlijke looptechniek is een fluitje van een cent. Het kost echter wel veel tijd eerdat je alles hebt bereikt. Het is een proces van jaren. Maar als je eenmaal begonnen bent merk je onmiddellijk dat je op de goede weg bent.
De eerste stap is het aanleren van een rechte lichaamshouding. Tijdens het dagelijks leven kun je heel vaak je houding controleren en corrigeren. Als je aan het shoppen bent, kijk dan eens in de spiegeling van etalageruiten naar je houding. Je kunt jezelf zo heel gemakkelijk corrigeren. Dit kan ook als je in de rij staat om af te rekenen bij het boodschappen doen. Je houdt je handen ontspannen vast aan je winkelwagentje, je duwt je borstbeen omhoog en laat de knieën ontspannen. Je gewicht drukt zo op het midden van je voeten. Dus niet op je hakken of tenen. Als je een stapje naar voren doet kantel je het lijf vanuit je enkelgewrichten en laat je de voeten ontspannen los zodat de tenen de vloer als laatst verlaten. Je voeten en tenen blijven zo bij iedere stap ontspannen. Je trekt de tenen niet op tijdens het stappen en je zet ook niet af. Probeer ook tijdens het slenteren met kleinere pasjes te lopen en je tenen niet op te tillen. Zo voorkom je het vermoeide gevoel in de voeten aan het einde van een dagje shoppen. Je spant het scheenbeen namelijk niet meer aan tijdens het wandelen en met het slenteren deed je dat veel vaker dan bij een normale wandeling.
Een rechte lichaamshouding heeft alleen maar voordelen. Het lopen kost je geen moeite en je kijkt je gesprekspartner met je hele lijf aan. Dit geeft jezelf een open houding waardoor je makkelijker een gesprek kunt aanknopen. Je gesprekspartners zullen dit positief ervaren. Jijzelf kunt op deze manier ook heel gemakkelijk de stemming peilen. De lichaamstaal van de ander zegt alles. Zo kun je ieder moment van de dag aan je lichaamshouding en looptechniek werken en je hebt er geen trainingspak voor nodig.
Tijdens het rennen zijn er ook allerlei truckjes om te werken aan een betere looptechniek. Ren met kleine pasjes in een vast ritme. Door een ritme van ongeveer 180 beats per minuut aan te houden zul je merken dat je bijna automatisch rechtop blijft lopen. Als je die beats wilt horen tijdens het lopen, wat heel belangrijk is kun je een metronoom op je smartphone downloaden maar daar is ook een heel handzaam apparaatje voor en klinkt lekker hard. De Seiko DM 50 metronoom. Bij veel muziekwinkels verkrijgbaar. Deze metronoom is bij muzikanten niet zo geliefd maar is wél veel verkocht aan sporters. De verkopers zullen dit beamen. Je kunt deze metronoom natuurlijk ook bestellen bij een webshop. De prijs is ongeveer €20,00.
Een andere truck om je looptechniek te verbeteren is de ‘zandbak-test’. Deze test oefen ik regelmatig tijdens mijn looproutes. In mijn woonomgeving heb ik afgesproken met de eigenaar van een manege om af en toe met hardlopers door de ‘bak’ te rennen. Als je door het zand loopt kun je namelijk je voetafdruk terug zien. Als je op je hakken landt zie je in de afdruk daar een kuiltje en weinig schoenprofiel. Kom je op je tenen terecht dan zie je in de afdruk onder de tenen een kuiltje en een bergje(van het afzetten). Het is de bedoeling dat je dus een gelijkmatige profielafdruk van je schoenen in het zand ziet. Aan het strand is dit nog eenvoudiger toe te passen want dan hoef je niet steeds te egaliseren voor een onbelopen stukje zand.
Bij besneeuwde wegen kun je de ‘sneeuw-test’ toepassen. Dit is de beste test. Je hebt natuurlijk je profielafdruk maar als je afzet met de onderkant van je tenen voel je tijdens het lopen dat je bij iedere pas enigszins wegglijdt. Op sneeuw en een gladde weg kun je tijdens het hardlopen je landing dus corrigeren. Sneeuw en gladde wegen vormen dus ideale omstandigheden om aan je looptechniek te werken. En wat dacht je van een ijsbaan?
Laat het nou toch winter zijn! Ik zit dus met smart op sneeuw en vorst te wachten.