rennenmetcees.nl, natuurlijk en gezond hardlopen
 
1-IMG_2563.JPG

Hardlopen is géén sport!

Veel hardlopers zullen bij het lezen van deze titel onmiddellijk wegzappen. Doe dat niet want ik leg het uit! 

Hardlopen(en de andere duursporten) kan men in z’n de pure vorm niet als een sport beschouwen. Een sport is namelijk een spelletje waar men het hardlopen bij nodig heeft. Hardlopen is slechts een middel om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld de trein, een bal, je liefje of om droog thuis te komen. Onder al deze omstandigheden beweegt men zich bijna altijd volgens de oer-looptechniek voort en zal men nauwelijks hardloopblessures oplopen.

 

Maar op het moment dat hardlopen als sport wordt beschouwd, als spelletje dus, faalt meestal de techniek en doet het pijn. Bij het renspel concentreert men zich op de afstand en tijd. Terwijl bij de echte sporten de concentratie gericht is op bijvoorbeeld de bal, het doelpunt of de spelsituatie. Men bekommert zich niet om de duur van een wedstrijd. Voetballers, hockeyers of basketballers beseffen ook niet welke afstand zij tijdens de wedstrijd hebben afgelegd. Het interesseert ze niet eens. De tijd waarbinnen ze dit doen is bovendien overzichtelijk begrensd. Deze sportbeoefenaars hebben vaak een hekel aan hardlooptrainingen. Ze zijn dan niet met hun spelletje bezig.

Bij hardlopers wrikt hier de schoen. Het is namelijk onmogelijk om je te concentreren(focussen) op een afstand van 5 of 10 kilometer of laat staan de tien Engelse mijlen en een(halve) marathon. Je ziet het einddoel niet dus is het onmogelijk om je daar op te concentreren.

Ik heb dit tijdens mijn eigen hardloopcarrière, zelf ondervonden.

Rond de Bosbaan in het Amsterdamse bos en op de atletiekbaan heb ik vaak meegedaan aan trimlopen van 5 en 10 kilometer. Bij deze trimlopen is het gehele parcours overzichtelijk. Terwijl bij andere trimlopen, door het bos, de stad of de polder het parcours onoverzichtelijk is. De overzichtelijke trimlopen legde ik altijd iets sneller af dan de onoverzichtelijke.

Overzichtelijkheid werkt bij mij(en ik ben niet de enige) efficiënter. 

 

Tips

Je kunt er dus beter een ander spelletje van maken. Hier volgen wat tips.

  • Loop rechtop zodat je goed om je heen kunt kijken, hierdoor heb je meer longcapaciteit en houdt je het langer vol.
  • Waak voor het moment dat je vermoeid raakt. Meestal komt dat doordat je niet meer rechtop loopt(kijk om je heen of praat met mederénners!). Enige minuten later stroomt de energie weer je lichaam in.
  • Concentreer op een onderdeel van je réntechniek.
  • Focus je op mederénners voor je.
  • Bouw regelmatige ‘interval-versnellings-spelletjes’ in, bijv. tussen hectometerpaaltjes, lantaarnpalen of naar andere groepjes rénners maar zorg ook voor regelmatige rustpauzes tijdens het rénnen.

Het gaat er om dat je afgeleid van het lopen raakt. Pas dan zal je lichaam zich te ontspannen voortbewegen en zul je een minimum aan spieren aanspannen en niets overbelasten. Door deze punten toe te passen loopt de gemiddelde snelheid op en loop je de afstand bijna ongemerkt en in een betere eindtijd.

Op deze manier wordt lopen wél een sport want je hebt er heel ander spelletje van gemaakt.

 Terug
Geplaatst: 31-03-2015 10:20:07

Reacties

You saved me a lot of halsse just now.

You saved me a lot of halsse just now.27-06-2016 16:33

I told my grhatmodner how you helped. She said, "bake them a cake!" http://wmerzzpyqrr.com [url=http://rwewsynq.com]rwewsynq[/url] [link=http://lakbfkjku.com]lakbfkjku[/link]

I told my grhatmodner how you helped. She said, "b27-06-2016 09:36

OFD wrote:“And for the bagpipe music; let’s not forget that!They can keep the haggis.”I knew that if only I lived long enough you’d write something I could completely agree win!p&tbsp;&nbsh;Miles_Teg

OFD wrote:“And for the bagpipe music; letâ25-06-2016 22:54

Reactieformulier