rennenmetcees.nl, natuurlijk en gezond hardlopen
 
ik ben een holbewoner

Ik ben een holbewoner.

Mijn pogingen tot het aanleren van een verantwoorde hardlooptechniek bij pubers, vrouwen en mannen worden niet door iedereen in dank afgenomen. In een eerder artikel schreef ik al over mannen die vinden dat ze verwijfd gaan lopen. Zo zijn er ook schoenenverkopers die niet op mijn verhaal zitten te wachten. 

 

Hardlooptechniek

Hardlopers die volgens de ouderwetse hardlooptechniek rennen, en dat is driekwart van de wereld, komen bij iedere pas op de hakken terecht. Door de rén-snelheid is dat ongeveer twee tot drie keer het lichaamsgewicht. Daarom is het voor deze mensen belangrijk schoenen te kopen met veel ‘hak-demping’. 

Bij de nieuwe techniek komt het lichaamsgewicht helemaal niet op de voeten. Het zwaartepunt van het lichaam komt namelijk voorbij het landingspunt, zoals ook bij alle andere zoogdieren. De onderbenen worden slechts verplaatst. Daardoor kom je niet op de hakken neer maar op je middenvoet. Schoenen met hakdemping zijn dan ook overbodig geworden. De schoenenwinkels staan echter vol met schoenen die van hakdemping zijn voorzien. Het andere type schoen, voor de middenvoetslanders zie je nauwelijks. Op de websites van de schoenfabrikanten kun je ze echter wél vinden.

Na ruim drie jaar op het zelfde paar te hebben gerend vond ik dat ik wel eens aan nieuwe rénschoenen toe was. Ikzelf ben misschien een beetje ouderwets want ik wil nieuwe schoenen graag passen en ‘live’ zien voordat ik ze koop. Bovendien vind ik het te veel gedoe om ze terug te sturen als ze me niet aanstaan.

 

Schoenen kopen

In mijn woonomgeving hebben zich diverse hardloopwinkels gevestigd dus ging ik er bij een naar binnen. Een winkel met nog wel een podoloog in dienst aldus het schreeuwende bord aan de voorpui. Een podoloog is iemand die heeft doorgeleerd in ‘voeten’.

“Hier zullen zéker middenlanders staan” dacht ik.
Klanten waren er niet in de winkel maar achter een toonbankje stond een tanige, gebruinde en iets te magere vrouw van rond de veertig(waarschijnlijk een ervaren hardloopster) die onverstoord met het smartfonen doorging ondanks dat ik binnen kwam. Duidelijk enigszins geërgerd opkijkend omdat ik wél, goedemiddag zei.

Na ongeveer vijf minuten staakte ik mijn zoektocht door het enorme assortiment hardloopschoenen van €120,00 en duurder wendde me tot de vrouw.

“Dag mevrouw”, zei ik.
“Ik ben op zoek naar nieuwe hardloopschoenen”. 
“Hebt u uw oude hardloopschoenen meegenomen?”, vroeg ze zuchtend.

Dat had ik niet. “Ja, dan zult u op de loopband moeten en ik weet niet of we daar tijd voor hebben. Ik zal eens in de agenda kijken”. Voegde ze er aan toe terwijl wij nog steeds de enige twee personen in de winkel waren. 

Ik zei dat ze geen moeite hoefde te doen en dat ik wist wat ik zocht maar geen schoenen voor middenvoetslanders in de winkel kon vinden. “Die hebben we niet en die komen ook niet, bovendien staat onze podoloog niet achter het principe van deze schoenen!” Antwoorde de vrouw, bijna schreeuwend. “U bent zeker ook zo’n holbewoner die nog loopt als in de oertijd”. Ik zei dat er inderdaad meer mensen zijn die lopen zoals ik en daardoor niet meer geblesseerd raken. “Ik kan de schoenen wél voor u bestellen maar dan betaald u een voorschot en u mag ze niet ruilen”.

Dit is dus hetzelfde als online kopen maar terug sturen kan ik de schoenen niet, dacht ik. Na de vrouw vriendelijk bedankt te hebben verliet ik onverrichter zake de winkel.

Ik ben die dag overigens tóch nog geslaagd. Niet bij een hardloopwinkel maar bij Scapino. Nu heb ik Dutchy’s van €19,90 die aan al mijn verwachtingen voldoen. Weinig voetbed en schokdemping in de hiel waardoor ik full contact met de grond heb. Een geweldige schoen voor middenvoetslanders. Ik loop er nu alweer driekwart jaar op. Ze slijten nauwelijks en ik raak niet geblesseerd.

 Terug
Geplaatst: 26-03-2015 11:17:53

Reacties

Mighty useful. Make no mistake, I apeiacrpte it.

Mighty useful. Make no mistake, I apeiacrpte it.27-06-2016 16:32

You know what, I'm very much inlniced to agree.

You know what, I'm very much inlniced to agree.26-06-2016 09:34

Furrealz? That's masvleourly good to know.

Furrealz? That's masvleourly good to know.25-06-2016 23:12

I di'ndt know where to find this info then kaboom it was here.

I di'ndt know where to find this info then kaboom 25-06-2016 22:43

Reactieformulier