rennenmetcees.nl, natuurlijk en gezond hardlopen
 
puber op de pijnbank

Pubers op de pijnbank

Wij volwassenen pretenderen het beter te weten dan onze kinderen. Dus vertellen we ze hoe ze zich dienen te bewegen terwijl het omgekeerde vaak beter is.

De bewegingen van kinderen liggen dichter bij de oorsprong van de mens. Als je goed en lang naar ze kijkt zie je een wezenlijk verschil met de volwassenen.

 

In de leeftijd van 2 tot 9 jaar is het opvallend dat kinderen zich met ontspannen gewrichten voortbewegen. Ze laten als eerste hun bovenlijf vallen. Vervolgens zetten ze geen stappen maar verhuizen iedere keer het onderbeen een stukje met het heupgewricht. Met de knieën houden ze de enkels en voeten ontspannen en in balans om ze alleen maar neer te zetten. Ze laten het voortstuwende werk over aan de aantrekkingskracht van de aarde. Ze gebruiken dus nauwelijks beenspiekracht. Willen ze versnellen dan laten zij alleen maar het lijf verder vallen. Hardloopblessures komen bij kinderen dan ook haast niet voor.

Als volwassene denken we echter dat we door het zetten van stappen sneller kunnen worden(Grote stappen, snel thuis). Volwassenen gebruiken dus de beenspieren om zich voort te bewegen, het lijf komt er achteraan. We tillen bij iedere stap de tenen op om vervolgens met het volle lichaamsgewicht op één voet te landen. Daarbij wordt onze vaart afgeremd, belasten we onze hak(ook enkelgewricht), knie en door het optillen van de tenen, óók het scheenbeen. Al deze overbelasting veroorzaakt blessures.

Conclusie: “Kinderen bewegen veel efficiënter en slimmer”.

Als je dit allemaal weet is het vreemd dat wij als volwassenen de oer-looptechniek van kinderen willen uitdrijven. Ik hoor de trainers schreeuwen: ”Knie inzet! Anders word je nooit sneller!” Daardoor worden de pubers op de pijnbank gelegd, waar het lichaam dit tijdens deze levensfase juist niet kan gebruiken. Alles groeit en doet pijn. 

Ook als ouders doen we hier aan mee. Pubers kunnen namelijk zo irritant sloffen. “Til je voeten op!” Zeggen we vaak, arme pubers. Als kind waren ze gewend om te lopen met ontspannen gewrichten en alleen maar omdat de botten zo hard groeien worden ze daar door ons op afgerekend. Eigenlijk zouden we moeten zeggen: “Trek je lijf op!” De ontspannen gewrichten blijven en het sloffen verdwijnt”. Bovendien groeit hierdoor het zelfvertrouwen want ze kijken hun gesprekspartner aan(rechte gestalte).

Ergo, volwassenen kunnen nog veel leren(van de kinderen).

 Terug
Geplaatst: 25-03-2015 16:00:43

Reacties

It's spooky how clever some ppl are. Thnkas! http://rtepwg.com [url=http://fiyxewditbi.com]fiyxewditbi[/url] [link=http://fvilml.com]fvilml[/link]

It's spooky how clever some ppl are. Thnkas! http:28-06-2016 16:53

I feel so much happier now I untesrdand all this. Thanks! http://iigvnqno.com [url=http://mlubhs.com]mlubhs[/url] [link=http://xcbobof.com]xcbobof[/link]

I feel so much happier now I untesrdand all this. 27-06-2016 09:36

I have to get across my appreciation for your kiaeh-dnrtedness in support of individuals who must have help with the subject matter. Your special commitment to getting the message all around had been quite significant and have consistently allowed employees like me to get to their pursuits. Your own helpful advice indicates a whole lot to me and substantially more to my office workers. Thank you; from everyone of us.

I have to get across my appreciation for your kiae25-06-2016 23:01

Short, sweet, to the point, FRatcexE-Ely as information should be!

Short, sweet, to the point, FRatcexE-Ely as inform25-06-2016 22:51

Reactieformulier